Žikina šarenica i Karavan naive napunili kovačičko šetalište

Citra, crkvene orgulje, hor, folklor, fijaker, nošnja… 

Tokom vetrovitog, ali sunčanog vikenda za nama, Kovačica je bila centar dešavanja u opštini. Za subotu je bilo planirano uživo emitovanje Žikine šarenice u Kovačici, a potom je otvoren i drugi po redu Karavan naivne umetnosti. Sa trga su se šarenile najlepše narodne nošnje kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Kovačica, pevalo se na slovačkom i srpskom, a čuo se i zvuk instrumenta  sa bečkih dvorova – citre. Muzički gost Kovačice i Žikine šarenice bio je Željko Samardžić koji je animirao dodatno publiku i nije odoleo da čak i zaigra sa jednom lepom damom iz Crepaje.

 

Šarenilo se šarenilo, a Karavan se pokrenuo

Karavan naivne umetnosti je ove godine krenuo kako je planirano i prethodne, iz Kovačice, prestonice naivne umetnosti. Otvoren je u podne, a pristunima su se obratili direktorka Galerije naivne umetnosti, Ana Barca, Olga Odanović, akademska pozorišna i televizijska glumica i idejni tvorac Karavana, predsednik opštine Milan Garašević.

Ana Barca je predstavila ideju karavana – promovisanje umetnosti naive širom naše zemllje, Ogla je govorila o umetnosti na području Kovačice kao sastavnom delu identiteta našeg naroda, a predsednik opštine Milan Garašević je izrazio želju i nadu da će Karavan sledeće godine preći granice naše zemlje i gostovati u insotranstvu.

Postavka će biti u Kovačici do 12. oktobra, kada kreće za Beograd, zatim Vršac i Niš.

Na otvaranju je nastupio i Folklorni ansambl Osnovne škole Kovačica sa spletom slovačkih narodnih igara. Mališani su prisutnima izmamili osmeh na lice i podsetili ih nekadašnjih dečjih igara koje su krasile detinjstvo naših starih.

 

SAJAM RUKOTVORINA UGOSTIO BROJNE IZLAGAČE

Sajam rukotvorina je takođe bio održan tokom subotnjeg dana, a različitost ponuđenog asortimana rukotvorina takođe je stvorio jednu novu šarenicu na drugom kraju Kovačičkog trga. Pored proizvoda od kozijeg mleka, sapuna i mirišljavih aksesoara, mogli su se nabaviti i minđuše, odevni predmeti, razni slatkiši, domaća rakija i med i pčelinji proizvodi.

Neke od gošća doputovale su samo za ovaj sajam čak iz Nove Varoši. Ukupan broj učesnika je bio 180, a organizacija je bila poverena, kako je to slučaj i ranijih godina, Turističkoj organizaciji opštine Kovačica i Udruženju žena iz Kovačice.

Održana i svečana sednica Mesne zajednice Kovačica

Istog dana održana je i svečana sednica Mesne zajednice Kovačica na kojoj je prisutne pozdravio zamenik predsednika opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik i Martin Hrćan ispred mesne kancelarije. Tradicionalno, govorilo se o postignutim aktivnostima između dva Kovačička oktobra, a zaključak je da je u Kovačici puno toga urađeno, a pred Kovačičanima su i novi izazovi o kojima će više biti reči u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *