U Lokvama nastupili i Uzdinci

U Lokvama je počeo 63. poredu Festival rumunske muzike i folklora. Prvo veče festivala nastupili su i amateri iz Uzdina.

Festival rumunske muzike i folklora iz Vojvodine, 63. poredu, svečano je otvoren 16. avgusta u Lokvama.

U okviru svečanog otvaranja, učestvovao je Orkestar rumunske muzike, pevačka grupa i folklorni ansambl, kao i grupa veterana KUD-a „Udruženja mladih“ i muzičari Andrei Tapalaga, Kornelija Lupulesku, Stivi Miuce, Maribel Šošdean, Karmen Biruesku, Marinike Tročea, Otilia Dume i Adrian Stanka. Program je otvorio predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Valentin Ardelean i predsednica opštine Alibunar, Zorana Bratić.

Prve večeri publici su se predstavili predstavnici Udruženja Rumuna iz Ovče i Dom kulture “Dojna” iz Uzdina.

Pre programa se u prostorijama Lokalne zajednice održala prezentacija narodne nošnje iz Lokava.

U četvrtak 17. avgusta i u petak 18. avgusta, nastupaju vokalni solisti uz pratnju Orkestra Nacionalnog saveta Rumuna. Osim pomenutog orkestra, na koncertima će nastupiti i domovi kulture, kulturno – umetnička društva, kao i udruženja iz drugih rumuskih naselja.

U četvrtak 17. avgusta, u prostorijama Mesne zajednice, održaće se promocija knjige „Lokve i Rumunija u periodu 1919-2019. godine“, a u petak će se održati još jedna manifestacija, posvećena pesnicima iz Lokava, Pavelu Džeteanu i Floriki Štefan.

U subotu 19. avgusta, nastupiće duvački orkestri a dodeljene će biti i nagrade.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *