Još jedna pobeda Mihala Šulje

Kovačički ultramaratonac Mihal Šulja triumfovao je u popularnoj Šri Činmoj trci na 12 časova održanoj u Parku prijateljstva na Novom Beogradu izmedju subote 23. i nedelje 24. septembra 2023. godine.

Način na koji je “banatski Mihalić” bio ubedljiv je ponovo impresivan – pretrčao je 147 km i 66 m – i samo su ga četiri kilometra delila da obori sopstveni i državni rekord koji je postigao na Paliću. Drugoplasiranog takmičara koji je od njega mlađi četrnaest godina ostavio je iza sebe za 18 km a trećeplasiranog koji je od njega mlađi dvadeset godina je “srpski Zatopek” ostavio iza sebe za 43 kilometra.

Najbolja takmičarka u trci se plasirala na 17. mesto a od nje je reprezentativac Srbije bio brži za 99 km.

Pored trke na 12 sati održane su i trke na 6 i 24 sata. Trčalo se na kružnoj stazi dužina približno 1 km koja poseduje međunarodni sertifikat. Učestvovali su ultramaratonci iz Srbije, regiona, kao i ostalih zemalja Evrope.

Podsetimo, Mihal Šulja je na Beogradski ultramaraton došao kao ubedljivi pobednik ovogodišnje trke “Od Tatier k Dunaju” (Od Tatri prema Dunavu) u dužini od 345 km, gde je poboljšao sopstveni rekord staze za 14 sati na fantastičnih 43 sata i 47 minuta.

Prošle 2022. godine je Kovačičanin sa padinskim korenima oborio četiri nacionalna rekorda u disciplinama na 6, 12 i 24 sata, kao i na 100 km. U najavi ovog popularnog nadmetanja je dolazak Mihala Šulje na trku najavljivan da je atletičar pančevačkog Dinama “za 24 sata uspeo je da istrči 258 km, što je tačno 40 km više od onoga što su naši najbolji ultramaratonci uspevali da istrče u tom vremenskom roku pre 20-tak godina.”

Beogradski ultramaraton se održao uz podršku Atletskog saveza Srbije, Beogradskog maratona i Beogradskog Triatlona. Trka se zove po Šri Činmoju iz Bangladeša koji je bio humanitarac, duhovni učitelj, filozof, umetnik i sportista. Od 1964. godine živeo je u Njujorku i zalagao se za mir, harmoniju i jedinstvo među ljudima.

Naredni cilj Mihala Šulje je Svetsko prvenstvo na Tajvanu u decembru ove godine. Šulja će reprezentovati Srbiju u trci na 24 sata. Cilj mu je da istrči sopstveni rekord – 280 km. Za to mu je potrebno da trči pojedine deonice i za manje od 4 minuta i 50 sekundi po kilometru.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *