Za jednu kategoriju penzionera manji računi za struju

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, odnosno, penzioneri na koje se vodi brojilo, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone, odnosno, od oktobra do marta naredne godine.

Prema rečima načelnice Opštinske uprave Kovačica Tanje Bubeskov, opština Kovačica, Opštinska uprava i resorno odeljenje za društvene delatnosti u skladu sa uredbom Vlade, počela je sa primenom iste. U pitanju je uredba o energetski ugroženom kupcu, koja je doneta 27. oktobra, sa primenom od 30. oktobra ove godine, gde se dodaje nova kategorija građana, koji ostvaruju pravo na umanjenje električne energije. U pitanju su penzioneri sa primanjima do 21.766, 26 dinara, pri čemu im se po službenoj dužnosti umanjuje račun za električnu energiju za period od oktobra do marta, navodi načelnica OU Kovačica.

Ovo pravo ostvaruje se bez odlaska na šalter ili podnošenja zahteva, već automatski na osnovu visine penzije lica na koje se vodi brojilo. Ovo je postignuto saradnjom između Elektrodistribucije Srbije I PIO fonda koji su usaglašavanjem podataka došli do korisnika kojima će biti umanjeni računi.

Spisak lica koja su ostvarila pravo na status energetski zaštićenog kupca, biće istaknuti na oglasnim tablama mesnih zajednica opštine Kovačica. U ovom momentu očekivano je da će se broj penzionera koji ostvaruju ovo pravo menjati, odnosno, da će neki penzineri steći pravo, a neki sa rastom penzije izgubiti pravo na ovu pomoć države i Ministarstva energetike.

Na status energetski zaštićenog kupca nemaju pravo samo penzioneri, već i materijalno ugrožene kategorije kao I korisnici dečjeg dodatka. Ove dve kategorije status eneretski zaštićenog kupca stiču podnošenjem zahteva za umanjenje utrošenih kilovatčasova čime se smanjuje potrošnja, a time I visina računa za utrošenu električnu energiju.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *