U Kovačici je u toku tradicionalna manifestacija Maškovi dani

U Kovačici je u toku pozorišna manifestacija “Maškovi dani”, u organizaciji VHV scene Doma kulture „3. oktobar“. Ova smotra pozorištapotrajaće do 18. novembra.

Ovogodišnju smotrupozorišta “Maškovi dani” u Kovačici otvorila je 8. novembra dečja pozorišna predstava “Komšinica Juca i Romeo” autora Branka Milićevića u izvođenju Pozorištanca Puž Beograd, u režiji Slobodanke Aleksić. Dva dana kasnije publika je bila u prilici da pogleda predstavu „Kovači“ u izvođenju amatera SKUD “Heroj Janko Čmeljik“ i Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove. Predstava je rađena po scenariju Miloša Nikolića a u režiji Aleksandra Baka.

Kako navodi režiser Aleksandar Bako, „Kovači“ je poznat tekst, koji se igrao na raznim mestima. Odigran je u čak 9 država a prevođen na slovački, poljski, ruski, rumunski… SKUD “Heroj Janko Čmeljik“ i Slovačko pozorišta VHV iz Stare Pazove je uzeo ovaj tekst upravo zbog njregove antiratne tematike. Iz prestave može se izvući važna pouka: nije bitno ko smo, šta smo, odakle dolazimo, bitno je da smo ljudi pre svega.

U okviru „Maškovih dana“ 12. novembra nastupili su amateri Slovačkog vojvođanskog pozorišta iz Bačkog Petrovca sa komadom „Kameni puteljak“ autora Ferka Urbaneka a u režiji Emila Spišaka.

Direktorka Slovačkog vojvođanskog pozorišta Vjera Krstovska navodi, da je njihova predstava o ljubavi dvoje mladih ljudi, koji iz porodičnih razloga ne mogu da budu zajedno, ali ipak ta ljubav prevazilazi sve prepreke. Kao i sve predstave u okviru ove manifestacije, i ova je izvedena na slovačkom jeziku a glumci dolazi iz slovačkih sela iz Vojvodine.

Smotra pozorišta „Maškovi dani“, organizuje se od 1994. godine u čast izvanrednog glumca i organizatora kulturnih aktivnosti iz Kovačice Tomaša Hriešika Maška. Ovogodišnju manifestaciju podržali su Kancelarija za Slovake u dijaspori, Opština Kovačica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Maškovi dani biće nastavljeni u subotu, 18. novembra. Na sceni doma kulture biće premijerno izvedena pozorišna predstava Mamona duše koju će izvesti Kolektiv kreativnih amatera KOKRAM iz Kovačice. Autorka je Katarina Mišikova Hicingerova, a režiser Mihal Bireš.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *