Održano četvrto Krajiško poselo

U Kovačici je u subotu 18. novembra održano četvrto Krajiško poselo.

Četvrto Krajiško poselo u organizaciji Udruženja Krajišnika “Zavičaj” okupilo je ove godine u Kovačici veliki broj gostiju kako iz opštine Kovačica tako i iz drugih opština i gradova. Organizovano je u cilju pre svega druženja i to na dan kada je udruženje „Zavičaj“ osnovano pre 7 godina, 18. novembra 2016 godine. Broji 160 porodica iz bivših Jugoslovenskih republika, a osnovano je sa ciljem očuvanja i negovanja svoje kulture, običaja i tradicije, kaže Damjan Penić, predsednik Udruženja „Zavičaj“.

Prema rečima predsednika ovog udruženja, Krajiško poselo je jedno lepo druženje porodičnog karaktera, gde obeležavaju svoje običaje a pre svega, porodično druženje, jer kako navodi, porodica je stub ovog društva. U ovoj multietničkoj i multikulturalnoj sredini žele da pokažu i sačuvaju svoje običaje, kao i drugi narodi koji žive na ovim prostorima. U nastavku, predsednik udruženja pozitivno ocenjuje suživot u opštini Kovačica.

U narednom periodu Udruženje “Zavičaj” planira nove projekte. Konkretno, konkurisali su za projekat „Krajišnici u opštini Kovačica“. U pitanju je knjiga, u kojoj će biti navedeno ko su krajišnici, odakle su došli, koliko ima porodica, i uz saglasnost, biće navedeni i članovi porodica.

Četvrto Krajiško poselo održano je uz podršku opštine Kovačica i želja je da postane tradicija sa još više posetilaca.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *