Crkveni hor iz Uzdina na Festivalu Božićnih pesama

U Banatskom Novom Selu je u nedelju 3. decembra održan tradicionalni rumunski Festival Božićnih pesama. Nastupili su i crkveni hor iz Uzdina.

Ovogodišnji Festival “Božičnih pesama“ okupio je veliki broj učesnika iz rumunskih sela a domaćin je bilo Banatasko Novo Selo. U sportskoj hali u nastupili su gosti iz Sutjeske, Vladimirovca, Vršca, Nikolinaca, Kuštilja, Lokava, Barice, Dolova, Ovče, Uzdina, Glogonja, Grebenca i domaćini Banatsko Novo Selo. Publika je imala priliku da sluša i tradicionalne božićne pesme u izvedbi učesnika iz rumunskog Temišvara. Iz Uzdina su nastupili ženski i muški crkveni hor pod dirigentskom palicom profesora Daniela Keca.

Organizatori festivala su bili Kulturno-umetničko društvo „Dr. Radu Flora“, Rumunska zajednica iz Srbije, Episkop Dačija Feliks i Rumunski nacionalni savet.

Festival su svojim prisustvom uveličali vršilac dužnosti šefa misije Generalnog Konzulata Rumunije u Vršcu Daniel Bala, vikar episkopije Dakije Feliks, banatski, otac Emanuel Tapalaga, predsednik Izvršnog odbora Rumunskog nacionalnog saveta, Daniel Magdu, predstavnici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Trajan Kačina i Stevan Mihailov, direktorka NIU „Libertatea“ Mariana Stratulat, predsednik Saveta mesne zajednice Nedeljko Topić, sveštenik Rumunske pravoslavne crkve iz Banataskog Novog sela, Đorđe Janeš, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Banatskog Novog Sela Staniša Kljajić i Marko Doveden. U toku programa pridružio se i gradonačelnik grada Pančeva, Aleksandar Stevanović.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *