Obeleženo 140 godina od rođenja Vladimira Fijata

U Samošu je obeležena 140 godišnjica od rođenja Vladimira Fijata.

Srpski trgovački putnik, kolekcionar umetnina i kuvar u Kraljevskom dvoru u Beogradu Vladimir Fijat rođen je u Samošu 30. novembra 1883. godine. Tridesetog novembra je u Domu kulture „Vladimir Fijat“ u Samošu upriličen sadržajan kulturno-umetnički program uz pozorišnu predstavu glumca i režisera iz Beograda Fuada Tabučića o Mihajlu Pupinu, da bi se posle pomenutog dešavanja predstavili u Fijatovoj galeriji samoškoj publici i pesnici Jasmina Isajlov iz Crepaje i Đurica Krstin iz Kovačice.

Kako navodi Jelena Trajković, direktorka Doma kulture „Vladimir Fijat“ u Samošu, do sada su godišnjicu rođenja Vladimira Fijata obeležavali na skromniji način. Ove godine su dobili ideju da upriliče veći program.

Samoš spada među manje sredine, ali su u njemu živeli ili žive pored Vladimira Fijata i književnik Mladen Markov, dobitnik NIN-ove nagrade, sada i multimedijalna umetnica Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, koja je sa opštinom Kovačica sarađivala i pre nego što je postala stanovnik Samoša. Samoš je za neke ljude malo mesto, no za njih je veliko, jer u Samošu uvek ima nekog umetnika, nekog, ko se sa nečim bavi i ko predstavlja Samoš, dodaje za kraj direktorka pomenute kulturne ustanove, Jelena Trajković.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *