Festival „Leti pesma, leti“ okupio oko 60 mališana

U Domu kulture “3. oktobar“ u Kovačici održan je 25. po redu dečiji festival popularne muzike “Leti pesma, leti.” Prva nagrada za interpretacijuotišla je u Staru Pazovu

“Leti pesma, leti“, tradicionalni Festival slovačke popularne muzike za decu, i ove godine je na sceni okupio više od 50 mališana. Četrnaest solista pratio je hor Osnovne škole “Mlada pokolenja“ iz Kovačice, koji predvodi nastavnik muzičkog Pavel Tomaš stariji. Festival je otvorila predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak.

Kompozitore i izvođače iz četiri slovačka mesta: Kovačice, Padine, Stare Pazove i Kulpina ocenjivao je stručni žiri u sastavu: Mariena Stanković Krivak, Marijana Veselinović i Marijana Marček Valenta. Po oceni stručnog žirija, 3. nagrada za interpretaciju pripala je Patrisiji Sretenović iz Kovačice, 2. nagrada Lauri Majdlen iz Padine i 1. nagrada Lei Jašovoj iz Stare Pazove. 3. nagradu za kompoziciju dobio je Samuel Kovač iz Bačkog Petrovca, 2. nagradu Anita Hlavati iz Padine i 1. nagradu Miroslav Zvara iz Aradača. Po oceni publike, najbolja je bila Tea Poljak iz Kovačice, a najbolji kompozitor Jaroslav Halupa, takođe iz Kovačice. Tradicionalno, takmičili su se i tekstopisci, koje je ocenjivala Ana Čipkar Farkaš. Prema njenoj proceni, najbolji tekstopisac je Janko Siroma sa tekstom Kovačica.

Svim učesnicima dodeljene su diplome, a nagrade najboljima dodelili su predsednica NSSNM Dušanka Petrak, predsednik Saveta MZ Kovačica Adam Jonaš, direktorka OŠ „Mlada pokolenja“ Anjička Bireš i direktor DK “3. oktobra” Jan Tomaš.

Organizatori festivala su Dom kulture „3. oktobar“ i OŠ “Mlada pokolenja“, a festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Kancelarija za Slovake u dijaspori, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, NSSNM i opština Kovačica.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *