ISTORIJSKA POSETA: Ana Brnabić i Kristofer Hil u Idvoru

Premijerka Vlade Srbije, Ana Brnabić i Kristofer Hil, ambasador SAD posetili su danas rodno mesto velikog srpskog naučnika.

Premijerku i ambasadora SAD dočekala je delegacija opštine Kovačica predvođena zamenikom predsednika opštine Kovačica, Petrom Višnjičkim, i direktor Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, Svetislav Zakić.

Premijerka i ambasador su obišli rodnu kuću Mihajla Pupina, školu koju je pohađao, i Narodni dom.

Vodiči muzeja predstavili su rodni kuću, staru školu i Narodni dom i ovom prilikom istakli koje se redovne aktivnosti održavaju u Idvoru, a koje za zadatak imaju negovanje Pupinove zaostavštine.

U razgovoru sa premijerkom, zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički rekao je da opština Kovačica izdvaja sredstva za Dom kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, kao i da je pouzdan partner u realizaciji projekata od značaja za negovanje i promociju lika i dela Mihajla Pupina.

Direktor Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, Svetislav Zakić, istakao je:

Istorijska poseta u Idvoru, po prvi put je naša ustanova imala prilike da ugosti zajedno predsednicu Vlade Republike Srbije i ambasadora SAD u Srbiji. Zahvaljujemo Vuku Velebitu, tehničkom direktoru Pupin inicijative, na prilici da ugostimo ovako visoke zvanice.

Svetislav Zakić, direktor DK Mihajlo Pupin u Idvoru

Bila mi je velika čast što sam imala priliku da sprovedem premijerku naše zemlje i američkog ambasadora kroz rodnu kuću, staru školu i zadužbinu. Premijerka je bila zainteresovana za informacije vezane za ulaganja ministarva, pokrajine i lokalne smaouprave u Idvor i izrazila je želju i potrebu naše zemlje da se još više uključi u promociju lika i dela Mihajla Pupina. Pupin je spona naroda, istakla je premijerka, i dodala da je zajednička dužnost da Pupin bude postavljen na zasluženo mesto u društvu. Ambasador se interesovao za kulturu našeg naroda i život u Pupinovo vreme, te je imao brojna pitanja vezana za običaje i izradu rukotvorina. Hil je bio fasciniran što se Pupinovi patenti i dalje koriste i njihov uticaj na modernu nauku.

rekla je Jelena Kalin, vodič

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *