„Bakice“ proslavile Marcišor

Udruženje žena „Bakice“ iz Uzdina je i ove godine uoči rumunskog praznika Marcišor priredilo druženje sa učenicima Osnovne škole „Sveti Georgije“.

Marcišor je tradicionalni prolećni praznik koji se slavi svakog 1. marta širom Rumunije. Toga dana običaj je da se daruje mala amajlija, marcišor mali predmet zakačen za crveno-belu tračicu. Ova amajlija se nosi tokom celog meseca marta. Veruje se da će osoba koja nosi ove crveno-bele ukrase cele naredne godine biti uspešna i zdrava. Udruženje žena „Bakice“ povodom ovog praznika tradicionalno već 13 godina u svojim prostorijama organizuje druženje sa decom uz izradu ovog predmeta. Prema rečima predsednice pomenutog udruženja, Ane Bojer, najpre su ovaj praznik „Bakice“ slavile u krugu udruženja, pravile su marcišor i poklanjale jedna drugoj. Posle su odlučile da zovu i devojčice iz osnovne škole, kako bi i one naučile kako se ovaj ukras pravi i kakav značaj ima, kaže Ana Bojer.

Osim što su naučila da prave Marcišor, deca su imala priliku da od “Bakica” saznaju i kako se čuvaju i poštuju tradicija i običaji predaka.

Inače običaji vezani za proslavu 1. marta u Rumuniji, Moldaviji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji uvršteni su 2012. godine na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao „kulturni događaji povezani sa proslavom 1. marta”.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *