12. marta u čast Mihajlu Pupinu: Parastos i dodela nagrada

U Idvoru će 12. marta biti održan parastos povodom 89. godišnjice upokojenja Mihajla Pupina. Ujedno će istog dana biti uručene nagrade za najbolje radove na ovogodišnjem konkursu koji je bio posvećen našem velikom naučniku.

Ove godine navršava se 89. godišnjica od upokojenja Mihajla Pupina. Tim povodom, 12. marta biće održan parastos u pravoslavnoj crkvi u Idvoru, nakon čega će biti položeni venci kraj spomenika posvećenom ovom naučniku.

Prema rečima direktora Doma kulture „Mihajlo Pupin“ u Idvoru, Svetislava Zakića, svake godine, 12. marta, na dan kada je umro Mihajlo Pupin se u Idvoru održava program, kako bi se sačuvalo sećanje na čuvenog naučnika. Program je svake godine sličan, s tim, da će ove godine će biti i malih izmena. U 11 časova će biti održan parastos u pravoslavnoj crkvi, u kojoj je Mihajlo Pupin kršten, nakon toga će biti održan pomen kraj spomenika Mihajla Pupina, gde će biti i polaganje venaca, navodi Svetislav Zakić.

Nakon toga, u 12 časova će se u Idvoru, u okviru svečane akademije održati i dodela nagrada povodom konkursa Mihajla Pupina i to je ono, što predstavlja novinu. Ideja je da se dodela nagrada onima, koji su imali najbolje radove u čast Mihajla Pupina održava svake godine upravo 12. marta.

Tema ovogodišnjeg konkursa je bila Vek autobiografije: „Sa pašnjaka do naučenjaka, od iseljenika do pronalazača“ a u konkursu je ove godine učestvovalo čak 145 radova, navodi predsednik Saveta za kulturu opštine Kovačica, Branislav Atanacković.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *