Održana konferencija: Martin Jonaš u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Povodom sto godina od rođenja poznatog naivnog slikara Martina Jonaša, u subotu je u Mesnoj zajednici održana konferencija u njegovu čast.

U subotu 11. maja, povodom sto godina od rođenja značajnog slikara naivne umetnosti, Martina Jonaša, u velikoj sali Mesne zajednice u Kovačici održana je konferencija „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost i budućnost“. Organizatori manifestacije bili su Mesna zajednica Kovačica i Galerija naivne umetnosti. Konferenciji su prisustvovali brojni gosti a o Jonašu su pričali poznavaoci Jonašovog lika i dela, značajne ličnosti iz sfere umetnosti i kulture, kolekcionari slika, likovni kritičari, istoričari umetnosti, novinari i publicisti.

Prisutnima su se obratili najpre ispred organizatora Adam Jonaš, predsednik Saveta Mesne zajednice Kovačica i Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti, zatim i ambasador Republike Slovačke u Beogradu NJ.E. Michal Pavuk, predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik i predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Dušanka Petrak. Tom prilikom, predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, istakao je značaj Jonašovog dela za očuvanje tradicije i rekao da njegova dela otvaraju vrata i dušu slovačkog naroda i života na selu i da svedoče o životu u Kovačici, kulturi i tradiciji koja se očuvala do danas. Predsednica NSSNM Dušanka Petrak je tokom svog obraćanja za Jonaša rekla da je on jedinstvena ličnost naše naivne umetnosti, koju krasi izuzetna inteligencija i osobena filozofija, a da je Martin Jonaš sačuvao nacionalni i tipičan seoski identitet, koji je preneo u originalnu vizuelnost njegovog dela i zato postao deo slovačke kulturne baštine u Kovačici.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *