Ove godine u Debeljači 40 maturanata

Mali maturanti su poslednjeg majskog dana imali poslednji nastavni dan.

Za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola, kao i učenike osmog razreda u Srbiji, u petak 31. maja je bio poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini. Ostali učenici osnovnih škola, od prvog do sedmog razreda, sa nastavom završavaju 14. juna, a svi srednjoškolci sedam dana kasnije, odnosno 21. juna. Tradicionalno, maturanti osnovnih i srednjih škola poslednji nastavni dan obeležavaju proslavama u školskim dvorištima, uz pesmu i muziku. U Debeljači svoje osmogodišnje školovanje ove godine završava 40 učenika.

Kako navodi Kristina Vidrač, direktorka Osnovne škole „Moša Pijade“ u Debeljači, od osmaka su se oprostili svečanom priredbom. Emocije učenika su bile pomešane, jer kako kaže direktorka ove vaspitno – obrazovne ustanove, ovaj dan su učenici dugo čekali, ali kad je konačno došao, nije im bilo sve jedno, jer ipak su u školi provodili dosta vremena, i stekli mnogo prijatelja. Ovo je bila jako dobra generacija, koja je postigla lepe uspehe, dodaje direktorka.

Male maturante, odnosno učenike koji završavaju osmi razred, u junu čeka pripremna nastava, zatim polaganje male mature 17, 18. i 19. juna, i na kraju upis u srednju školu, u zavisnosti od ostvarenog uspeha na prijemnom i uspeha tokom školovanja. I maturante srednjih škola koji žele da nastave školovanje čeka prijemni za upis na fakultet. Za maturante gimnazija u Srbiji, poslednji nastavni dan bio je 24. maj, ali to nije bio kraj njihovim obavezama, jer im predstoji maturski ispit, a za one koji nastavljaju školovanje i prijemni za fakultete.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *