Početkom septembra tradicionlani „Vive“ festival u Debeljači

Popularni festival mađarskih pesama i čardaša „Vive“ čiji je domaćin svake godine Debeljača ove godine biće održan po 28. put.

U Domu kulture „Jožef Atila“ u Debeljači izabrane su kompozicije koje će se naći na ovogodišnjem „Vive“ festivalu. Predstavnici organizacionog odbora koji su bili zaduženi za izbor pesama ocenili su da su ovogodišnje kompozicije dosta kvalitetnije u odnosu na predhodne godine. Vive festival koji se ove godine održava po 28 put biće održan 8. septembra.

Kako navodi direktor Doma kulture „Jožef Atila“, Laslo Horti, prevači, tekstopisci i kompozitori su uglavnom isti, s tim, da se pojavljuje i nekoliko novih imena. Uslovi učešća su takođe nepromenjeni, jedino što se ove godine menja, je to, da neće biti pevača amatera jer se niko od njih nije prijavio, kaže Horti. Festival će se sastojati od dva dela: prvi je deo mađarskih pesama i čardaša a drugi gala veče, gde će nastupiti pevači koji ne učestvuju u takmičarskom delu.

Festival se održava u znak sećanja na istaknutog kompozitora, Đulu Vitkaija. Zahvaljujući ovom važnom događaju, nastalo je preko tri stotine kompozicija, koje su stvarane po ugledu na tradicionlanu mađarsku muziku. U planu je da pesme nastale povodom ovog festivala budu promovisane i u drugim mađarskim mestima.

Pripreme za ovogodižnji festival obavlja Festivalski odbor, čiji je predsednik Mikloš Boljoš iz Bačkog Petrovog Sela. „Vive“ festival ima status od posebnog značaja za vojvođanske mađare i organizuje se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Kovačica i Saveta Nacionalnog mađarske nacionalne manjine.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *