VIVE festival u Debeljači: Tradicija koja čuva mađarsku muziku

Tradicionalni mađarski festival novokomponovanih pesama i čardaša, VIVE, ove godine se održava po 28. put, u nedelju, 8. septembra, u velikoj sali Doma kulture „Jožef Atila“ u Debeljači. Ovaj festival, koji traje skoro tri decenije, posvećen je očuvanju mađarske muzičke tradicije i sećanju na istaknutog kompozitora Đulu Vitkaija. Zahvaljujući VIVE festivalu, nastalo je više od tri stotine novih mađarskih kompozicija, koje odražavaju duh i lepotu tradicionalne mađarske muzike.

VIVE festival ima poseban značaj za vojvođanske Mađare jer predstavlja jedinstvenu platformu za očuvanje i promociju mađarske kulture i muzike. Ovaj događaj se organizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Kovačica, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Fondacije Betlem Gabor, čime se dodatno ističe njegov kulturni značaj. Festival okuplja profesionalne izvođače, a njegova dugovečnost i uticaj govore o važnosti negovanja tradicije i identiteta kroz muziku.

Ove godine, festival će ugostiti samo profesionalne pevače, jer nije bilo zainteresovanih amatera, što dodatno ističe njegov umetnički nivo. Početak manifestacije zakazan je za 19 sati, a publika će imati priliku da uživa u vrhunskim izvođenjima i specifičnom muzičkom doživljaju koji ovaj festival nudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *