Kovačica u centru pažnje: Slovački festival “Vavrin” donosi spektakl pozorišta!

Kovačica domaćin manifestacije “Vavrin”

Kovačica, poznata kao centar slovačke zajednice u Vojvodini, ove godine je domaćin tradicionalne pozorišne manifestacije “Vavrin”. Ovaj festival, koji okuplja slovačka amaterska pozorišta i kulturno-umetnička društva, predstavlja centralni događaj za očuvanje slovačke kulturne baštine u Srbiji. Uvod u Vavrin je drugi deo ovogodišnjih Maškovih pozorišnih dana, koji je počeo 10. septembra i potrajaće do 21. septembra.


Oživljavanje sećanja na Tomaša Hriešika Maška

Direktor Doma kulture 3. oktobar u Kovačici, Jan Tomaš, kazuje da je prvi deo sećanja na kulturnog poslanika, glumca, scenaristu, scenografa, režisera, novinara i pozorišnog vizionara, Tomaša Hriešika Maška, održan u maju. Drugi deo manifestacije donosi bogat program, uključujući gostujuće pozorište iz Slovačke, stand up komičara i Kokramovu predstavu 21. septembra.


Jubilej od velike važnosti za slovačku zajednicu

Ovogodišnje održavanje u Kovačici, jednom od kulturnih središta Slovaka u Srbiji, ima poseban značaj jer se time promoviše kulturno nasleđe i jača zajedništvo među pripadnicima slovačke zajednice. U okviru obeležavanja značajnog jubileja, krajem oktobra održaće se pozorišna smotra slovačkih amaterskih teatara vojvođanskih Slovaka, pod nazivom “Vavrin”. Pripreme su u toku, a projekat se sprovodi u saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvođanskih Slovaka.


Vavrin – više od festivala

Na ovu temu, Jan Tomaš, direktor Doma kulture 3. oktobar, kaže: “Za sada imamo prijavljenih sedam, osam pozorišta, ali se nadamo da će biti još. Smotra će trajati poslednji vikend u oktobru i prvi vikend u novembru. Verujemo da će manifestacija biti vrlo uspešna, sa predstavama gotovo svakog dana tokom nedelju dana.”

“Vavrin” nije samo festival, već i prilika da se okupe ljudi iz različitih slovačkih naselja, da se razmene iskustva, ideje i očuva kulturni identitet. U vreme kada se kulturne tradicije suočavaju sa izazovima modernizacije, ovakvi događaji predstavljaju ključni deo očuvanja i promocije slovačkog jezika, običaja i umetnosti.


Kovačičani u ulozi domaćina

Kovačičani će ove godine imati priliku da ugoste pozorišne grupe i umetnike, a publika će uživati u predstavama i muzičko-scenskim nastupima koji će oživeti duh slovačke kulture. Za slovačku zajednicu u Srbiji, ovakvi festivali su od neprocenjive važnosti jer pomažu u očuvanju kulturnog identiteta i povezuju generacije kroz umetnost i tradiciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *