Održan tradicionalni festival „Mladost peva“

Festival rumunske zabavne muzike “Mladost peva” održan je za dane vikenda u Domu kulture “Dojna” u Uzdinu.

Festival zabavne muzike „Mladost peva“ koji se tradicionalno održava u Uzdinu, ove godine je proslavio 35. rođendan. Tokom svih ovih godina zahvaljujući ovoj manifestaciji, nastale su mnoge nove rumunske pesme a neki od izvođača su svoju muzičku karijeru započeli upravo na ovom festivalu. Ovogodišnje izdanje je održano 25. i 26. novembra i okupilo je mlade pevače iz mnogih rumunskih mesta. Prve večeri učestvovali su takmičari iz: Ovče, Banatskog Novog Sela, Vladimirovca, Vršca, Novog Sada, Kuštilja i iz Uzdina. Na svečanom otvaranju govorili su predsednik Festivala Adrian Krecu, predsednik Izvršnog odbora Rumunskog nacionalnog saveta Daniel Magdu, dok je festival otvorila Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica.

Na festivalu se ocenjivala interpretacija, kompozicija i tekst. Žiri je radio u sastavu Aleksandar Dujin, Štefan Ovidiu Murešan, Teodora Smolean i Ana Nikulina Ursulesku. Treće mesto za interpretaciju osvojile su Isidora Koložoara i Valentina Sekešan, drugo Teodora Mik i Vanesa Krecu, a prva nagrada otišla je u ruke Bjanki Balan. Nagrada za najbolju kompoziciju i tekst pripala je Klaudiji Šuboni. Nagradu publike osvojila je Vanesa Krecu. Nagrađeni izvođači sa prve večeri, takmičili su se i druge sa učesnicima iz Rumunije. Na drugoj internacionalnoj večeri prvo mesto osvojila je Maja Ekaterina Điotei iz Rumunije.

Festival rumunske zabavne muzike “Mladost peva” nastao je 1970. godine u Uzdinu, kroz saradnju Doma kulture “Dojna” i muzičke emisije Radia Novog Sada na rumunskom jeziku. Festival se održavao u kontinuitetu do 1978. godine, a obnovljen je 1996. godine, zalaganjem muzičke omladine Uzdina. Tada dobija novu koncepciju i internacionalni karakter učešćem pevača zabavne muzike iz Rumunije i Republike Moldavije.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *