Prvi put posle Tita uređivanje poseda u Debeljači

Prvi put u 21. veku u Debeljači biće regulisani pravni odnosi među vlasnicima zemljišta komasacijom. Saglasnošću Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a po prikupljanju potrebnih sredstava, opština Kovačica ulazi u proces komasacije!

Ovaj proces podrazumeva određivanje jasnih odnosa između vlasnika zemljišta u Debeljači, a inicijatori same akcije su nadležni Mesne zajednice Debeljača. Preko 4000 hektara zemljišta na redu je za objedinjavanje. Ovim će se obezbediti jednostavniji pristup zemljištu pa samim tim i lakša obrada. Budući investitori dobiće atraktivnije i prilagođeno njihovim potrebama.

Procesom komasacije, ujedinjavanjem zemljišta istog vlasničkog porekla putem komisije koja će biti oformljena od licenciranih stručnjaka, postići će se ogromne uštede građana, jer će sve usluge biti POTPUNO BESPLATNE.

Kako nam svedoče poljoprivrednici i privrednici iz Botoša,gde je komasacija urađena ranije, ukupna ušteda putem taksi, troškova prevoza, administrativnih troškova je MILION EVRA.

Od 2010. godine u Srbiji je započeto 18 komasacija ili ukrupnjavanja poljoprivrednih parcela. Većina je na teritoriji Vojvodine, čak 15. Do sada je u čitavoj republici završeno 12 komasacija. Od toga u Vojvodini devet, a u ostatku zemlje tri. U Srednjem Banatu komasacija se sprovodi u dve katastarske opštine na površini od 11158 hektara.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *