Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu reguliše nadzor nad državnim parcelama, a kao prioritet stavlja organsku proizvodnju

Novi predlog zakona iz Ministarstva poljoprivrede koji se tiče poljoprivrednog zemljišta je u pripremi.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim ćemo predlogom izaći na jesen, podrazumevaće da se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu i znati u svakom trenutku šta se na njoj radi

– izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za novosadski list Dnevnik.

To će omogućiti vidljivost i znaće se u svakom trenutku ko proizvodi na tom zemljištu, šta se na njemu proizvodi, na koji vremnski period i za koju cenu, a ako se radi u suprotnosti sa ugovorom, podvlači Nedimović, ugovori će se odmah raskidati i naplaćivati penali.

Tim zakonom, ističe ministar, biće stavljena organska proizvodnja kao prioritet, koja će se gajiti na manjim površinama i pod strogom kontrolom.

Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena. Taj perod konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognem tim poljoprivrednim proizvođačima.

– istakao je ministar.

Izvor: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *