Karavan naive prvo u prestonici naive, a onda putuje u Beograd, Niš i Vršac

Karavan naive ove godine počinje tokom obeležavanja Kovačičkog oktobra, a prva izložba slikara biće održana u prestonici naive, u Kovačici. Planirana je za 6. oktobar u podne, kada će slikari naivci biti na kovačičkom trgu i predstaviće se sa svoje tri slike. Ovoga puta karavan će činiti 28 slikara i većina njih će biti prisutno tokom velike izložbe. Poštovaoci umetnosti i njeni kritičari dobro znaju za kovačičku i padinsku naivnu umetnost, a samim tim i znaju i za opštinu Kovačica.

Motivi radova naivnih slikara su segmenti seoskog života, milje svakodnevnice utkane u pore slikarskog platna. Najveći slikari beleželili su poput hroničara tradicionalne momente paorskog života, na taj način čuvali nacionalni identitet, kulturu i stvarali, nekada, novu umetnost. Sada je ta umetnost neodvojiva asocijacija na Kovačicu, ali i Padinu u Uzdin. Jedinstvena po svom tananom, smernom tonu i atmosferi koja šapuće o vremenima koja jesu prošla, ali se nikada neće zaboraviti.

Ipak, i pored radova koji govore o trudbeničkim rukama paora, o teškim fizičkim poljoprivrednim poslovima na blagorodnoj banatskoj zemlji, nisu izostali ni radovi sa erotskim motivima koji sugerišu na jednu neobičnu dimenziju naivnog slikarstva, kao što su to radovi Pavela Hajka.

Rad, svadbeni običaji, trenuci u toplim domovima paora, erotski  diskurs, sve to čini život jednog neobično običnog čoveka koji u predasima nalazi vremena za kičicu, boju i platno. U toj paleti nastaje magična naivna umetnost.

Naiva, slikarstvo čistog srca i duše paora, običnog čoveka banatske ravnice, Kovačicu je proslavila širom celog sveta. Glasnogovornici naive, slikari, putovali su čak i do Kine i predstavljali svoje radove. Predstavnici stare škole su veliki slikari Martin Jonaš, Jan Knjazovic, Jan Sokol, Mihal Bireš, Martin Paluška, Pavel Hrk, i velika Zuzana Halupova.

Veoma uspešno deluju i drugi umetnici, kao što su: Jan Strakušek, Katarina Kožokova, Alžbeta Čižikova, Juraj Garaj, Mihal Povolni, Jan Bačur, Katarina Karlečikova, kao i mlađi umetnici; Pavel Hajko, Jan Glozik, Martin Markov, Zuzana Verecka, Pavel Cicka, Marija Vargova, Juraj Lavroš, Jozef Havijar, Ana Knjazovicova, Jan Širka, Martin Pap, Ana Kotvačova, Marija Hlavata- Husarikova, Eva Husarikova i drugi.

Idejni tvorac Karavana naive je Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica, a realizator Galerija naivne umetnosti iz Kovačice. Ovo je druga godina po redu kada se organizuje Karavan naive, a prethodni je svojim kvalitetom i kvanitetom zavredio pažnju celokupne kulturne javnosti u našoj zemlji i medija.  Na otvaranju, 6.oktobra u 12 časova biće prisutna i Olga Odanov, glumica, kojoj će pripasti čast da otvori ovogodišnji Karavan.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *