Rad kovačičkih slikara na najvažnijim mestima javnog života naše zemlje

Do kraja novembra jedinstveno delo kovačičkih slikara nalaziće se u Palati Srbija u Beogradu. Slikari Galerije naivne umetnosti su jedinstveni su po velikim formatima likovnih dela od sedam i više kvadratnih metara. Jedinstveno je i to što je u saradnji kabineta predsednika Republike Srbije i Galerije naivne umetnosti iz Kovačica, nastala incijativa predvođena slikarem Dragom Terzićem da kovačička naivna umetnost bude promovisana na način koji prevazilazi dosadašnje domete galerije.

Planirano je da slika velikog formata bude izložena na Novom Beogradu u Palati Srbija. Izložbeno mesto ovog rada kovačičkih slikara poručuje veliko priznanje radu naših slikara s obzirom na to da se veliki deo javnog života odvija upravo pod krovom pomenutog objekta. Planirano je da sliku rade 14 slikara, a među njima su Jan Bačur, Pavel Hajko, Jan Glozik, Zuzana Vereski…

Motivi koji će se nalaziti na slici su prevashodno oni koji simbolišu Vojvodinu sa svim blagodetima i dobrom zemljom vojvođanskom, ali i motivi koji simbolišu Srbiju kao zemlju jednako ravnice i planina, reke i beskrajnog plavog neba.

U skladu sa tim, pored bundeve, paora, žetelaca, biće naslikani i motivi vinograda i prirodnih dobara koji se nalaze širom naše zemlje – planina Kopaonik, Avala, Avalski toranj i motivi Đavolje varoši.

Završetak ovog izuzetnog umetničkog dela, kako ga najavljuju poznavaoci umetnosti, planiran je za kraj novembra, kada će biti priređeno svečano uručenje predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću na posredan ili neposredan način.

Rad će biti izložen dva meseca na prvom spratu Palate Srbija, ranije poznate kao Palate Federacije, a nakon toga odalzi u zgradu predsedništva. Planirano je da slika bude takođe izložena na najvažijim i najlepšim ustanovama države Srbije što je poseban pijetet likovnoj umetnosti kovačičkih slikara i veliko priznanje.

Jedan od incijatora ovakve promocije naivne umetnosti, Drago Terzić, o načinu stvaranja i umetničkom pogledu na svet: Ono što me inspiriše od prvog dana jeste bajkovit život vojvođanskih ravnica, njihovih plodova, presahlih izvora života, pre svega mislim na bunare, stare vodenice i sve ono što je nekada značilo život.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *