RTS o Bulkama: Bulke sa vojvođanskih polja na debeljačkom vezu

Zahvaljujući Ireni Nađ u Debeljači, selu u oštini Kovačica, gde većinsko stanovništvo čine Mađari, sačuvan je starinski vez, karakterističan za tu sredinu. Ona je motivisala žene iz udruženja “Bulka” da se bave ručnim radom, i napisala je nekoliko knjiga.

U udruženju žena “Bulka” iz Debeljače radi se vez i ukrašavaju različiti predmeti, kao što su stolnjaci, jastučnice, delovi narodnih nošnji.

Ilona Kolinger bavi se time već 22 godine, ali nije naučila od svoje majke ili bake, nego baš u udrudruženju, na podstrek Irene Nađ, prosvetnog radnika u penziji.

“Jako sam zavolela i svaki dan vezem. Pravim male suvenire, koje traže naši građani kad dođu iz inostranstva, ili da nose kao poklon”, kaže Ilona Kolinger.

Debeljački vez, za koji je karakterističan motiv bulke sa vojvođanskih polja, očuvan je zahvaljujući Ireni Nađ, koja je napisala četiri knjige, kako bi to nasleđe imale i buduće generacije.

“U prve dve knjige sam dokumentovala 25-godišnji rad naših vezilja, a druge dve imaju šeme. Tu su motivi sa objašnjenim tehničkim stvarima”, objašnjava Irena Nađ.

Irena je uradila posao kopiranja starinskih mustri, koje je i unapredila tako što ih je stavila u nove kompozicione forme. Kako izgleda beli i šareni debeljački vez može se videti u etno sobi, koja je opremljena ručnim radovima, starinskim nameštajem i modelima narodnih nošnji.

Izvor: RTS.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *