Iznenada pao avion kod Zrenjanina

Pilot Vladimir Bulat (47) poginuo je jutros u padu sportskog aviona Zlin 526F kojim je upravljao, kod sportskog aerodroma Ečka kod Zrenjanina, saznaje RTV.

Bulat, koji je inače predsednik Aerokluba Zrenjanin, izvodio je akrobatski let.

Avion je iznenada pao i prednjim delom se zabio u zemlju na dubini od oko dva metra.

Petrović: Istraga o udesu

“Sportski avion pao je jutros prilikom akrobacija u blizini aerodroma Ečka, jedan kilometar prema Lukićevu, a u tom udesu ima nastradalih”, kažu u Centru za istraživanje nesreća u saobraćaju.

 Kvar ili greška pilota?
Tokom istrage trebalo bi da bude utvrđeno da li je u pitanju mehanički kvar ili pogrešna procena pilota.
Pilot Aleksdandar Marić objašnjava da “kod određenih figura koje se izvode, mora dobro da se proračuna sigurna visina za bezbedno izvođenje”.
“Neki akrobatski piloti lete na minimalnoj sigurnosnoj visini da bi avion izvukli iz nepravilnog položaja, što niže. Tako deluje efektnije na publiku koja gleda. To su figure koje piloti izvode na aeromitinzima, recimo”, kaže Marić.
Napominje da pogrešna procena može da bude kobna.
“Ako se pogreši u proračunu, onda avion nema dovoljnu visinu da se izvuče i udari u zemlju. Takvih tragedija bilo je dosta u svetu”, kaže Marić.

Inspektori Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju krenuli su na lice mesta kako bi obavili uviđaj, kaže za Tanjug direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju Nebojša Petrović.

Naveo je da je avion Zlin 526F pao u 8.30 u reonu aerodroma Ečka, a da prema prvim informacijama ima nastradalih.

“U ovom trenutku ne možemo više od toga da kažemo. Mi smo na putu do tog mesta i treba da izvršimo uviđaj”, kaže Petrović.

Rekao je da će istraga ići u dva pravca, jednu istragu će voditi istražni organi tužilaštva, a drugu Centar za istraživanje nesreća.

“Definitivno se radi o udesu, a ne o nezgodi”, navodi Petrović.

U zrenjaninskoj policiji za Tanjug kažu da je pad aviona prijavljen policiji malo pre 9 sati, a da je trenutno na licu mesta ekipa Hitne pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *