Dečja svadba – manifestacija svadbenih običaja

Tradicionalna manifestacija u Kovačici održana je prvog septembarskog dana. Ovo je trenutak kada dečaci i devojčice od 3 do 14 godina postaju “mlade” i “mladoženje”, a sve je osmišljeno da liči na pravu svadbu po slovačkim običajima. U ovoj igri dodeljuju se uloge ne samo mladi i mladoženji, već i starom svatu, deveruši, domaćinima.

Ovogodišnja Dečja svadba održana je 1. septembra, pred sam polazak u školu, u nedelju, kako tradicija i nalaže. Svatovi su hodali Ulicom maršala Tita, a završili su svoj marš kod Galerije Babka.

Ovo je stara tradicija Kovačice, koja je nedavno obnovljena. Sada je to jedna varoška manifestacija, a nekada su se dečje svadbe organizovale po kućama.

Bile su nesvakidašnja igra i nedeljna razbibriga, a svatovi su hodali i ulicama. Pesmom i igrom svatovi su privlačili pažnju na ulicama.

Tradicija je zamrla sedamdesetih godina, a dečji svatovi ponovo su ubeli veselje u mesto 2007. godine. Sada na ovu manifestaciju dolaze deca i iz susednih sela, gradova, pa čak i država.

Cilj ove igre je da mališani ne zaborave tradiciju, da se upoznaju sa narodnom nošnjom i starim slovačkim specijalitetima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *