Po 16. put održana tradicionalna „Dečja svadba“

Manifestacija „Dečja svadba“ održana je u Kovačici po 16. put. Deca su još jednom uspela da vrate publiku u prošlost.

“Dečja svadba” je manifestacija za koju u Slovačkoj kažu “Jedinstveno dešavanje Slovaka u inostranstvu”. Reč je o manifestaciji, zahvaljujući kojoj deca rade na očuvanju običaja dečje svadbe, koja je u prošlosti bila obavezna dečja igra u više slovačkih mesta u Srbiji.

U nedelju 27. avgusta, u Domu kulture „3. oktobar“ u Kovačici 16. godinu zaredom su deca okupljena oko Memorijalnog centra “Dr. Janko Buljik” u Kovačici, koji je i glavni organizator manifestacije, prezentovati niz običaja vezanih za svadbene obrede koji su u prošlosti bili obavezni deo svake tradicionalne slovačke svadbe.

Manifestacija je počela svadbenom povorkom ispred zgrade Udruženja žena a završilo se proslavom u Domu kulture.

Igra „Dečja svadba“ ima dugogodišnju tradiciju i datira još od osnivanja same Kovačice i trajala je do sedamdesetih godina prošlog veka.

Gledaoce i učesnike venčanja pozdravili su Boris Konček, treći sekretar Ambasade Slovačke republike u Beogradu, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak, potpredsednica Matice slovačke u Srbiji za Banat Ana Andrea Holik i sveštenik Slovačke evangelističke crkve Martin Bajza.

Svake godine su u ovu manifestaciju uključeni i gosti. Ovoga puta to je bio Dečji folklorni ansambl „Levarenek“ iz Velikog Levara.

Manifestacija ima poseban, humanitarni značaj, jer se tokom svadbenog plesa sa mladom prikuplja pravi novac koji se svake godine u decembru dodeljuje onima kojima je najpotrebniji.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *