Dečja svadba: Kad se zašareni Kovačica od dečje nošnje

Čak stotinu dece bilo je deo poznate tradicionalne manifestacije, 15. po redu, Dečije svadbe. Ove godine organizovana je 28. avgusta, u nedelju. po 15. Šarena povorka je krenula od prostorija Udruženja žena Kovačica, prošetala kroz Kovačicu do dvorišta mesne zajednice.

Ovogodišnju manifestaciju je otvorio sekretar u ambasadi Slovačke u Beogradu, Boris Konček. Na samom početku obratio predsednik Saveta MZ Kovačica, Adam Jonaš, potom umetnički rukovodilac dečjeg folklornog ansambla Raslavičanik iz Slovačke, Monika Bučkova i sveštenik Evengelističke crkve u Kovačici, Martin Bajza.

Prvo su nastupali gosti iz Raslavice, gde su članovi ansambla Dečja svadba ranije gostovali.

Za dečju svadbu može se reći da je muzičko-scenski performans sa elementima dečje igre i folklornim elementima, odnosno, sa pesmom i igrom. Pored dece domaćina, iz Kovačice, prisutna su bila i deca iz Padine, a članovi ansabmla odavno su prešli granice Srbije, te su se predstavili u Bratislavi, Piešćanima i Raslavicama. Neretko pevaju i jednu svadbenu pesmu na srpskom jeziku, Javila mi je sestra da se udaje, i to kada gostuju u srpskim mestima.

Naučiti vinše – slovačke svadbene recitacije, samo je jedan od mnogo ciljeva ove velike tradicionalne manifestacije. Pored toga, od zaborava čuvaju se svadbeni običaji i obredi, a afirmiše se i druženje i prijateljstvo među decom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *