Počela rekonstrukcija Slovačke evangelističke crkve u Kovačici

U Kovačici su počeli obimni radovi na rekonstrukciji Slovačke evangelističke crkve. Radovi se sprovode kako na spoljašnjosti tako i u unutrašnjem delu hrama.

Počela je prva od pet faza radova na velikoj rekonstrukciji Slovačke evangelističke crkve u Kovačici. Rekonstrukcija je bila neophodna s obzirom da je crkva poslednji put renovirana pre više od 20 godina, kaže predsednik crkvene opštine Kovačica Jozef Hriešik.

Radovi se sprovode kako na spoljašnjosti tako i u unutrašnjem delu crkve.

Na spoljnim delovima je postavljena skela na oko 1500 metara kvadratnih. Radiće se fasada, kao gornji delovi lima na krovu crkve. Rekonstrukcija će se raditi i na unutrašnjosti crkve, dodaje Hriešik. Ono što je zanimljivo jeste, da je tokom ovih radova po prvi put nakon 109 godina zbog potrebe popravke skinut krst sa crkve.

Prema rečima našeg sagovornika službe u crkvi se i pored radova održavaju.

Vrednost ovih radova je više od 12 miliona dinara. Što se tiče finansijera, za spoljne radove je sredstva izdvojila Vlada Slovačke republike a deo finansira crkvena opština. Što se tiče unutrašnjosti crkve, sredstva je izdvojila Vlada Republike Srbije, konkretno Ministarstvo kulture.

Ova faza radova bi trebalo da bude završena za tri meseca. Nakon toga rekonstrukcija će biti nastavljena a u planu je da do 2028 godine crkva bude potpuno obnovljena.

Slovačka evangelička crkva u Kovačici, podignuta je u periodu od 1824. do 1828. godine i delo je arhitekata Sudaya i Kunza iz Temišvara. Oslikavanje hrama je trajalo od 1838. do 1839. godine kada je i za potrebe crkve urađena oltarska slika poznatog slikara Konstantina Danila i jedna je od najvećih uopšte naslikanih slika u tehnici ulje na platnu ovog slikara. Godine 1914. dovršena je gradnja hrama, završetkom tornja na crkvi i iste godine su za potrebe bogosluženja instalirane velike crkvene orgulje. Ovaj instrument je inače u predhodne dve godine bio na popravci i uskoro će se ponovo iz kovačičke evangelističke crkve začuti njegov zvuk.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *