Sutra obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici

Preko 20 godina u Kovačici se obeležava Međunarodni dan meternjeg jezika u Kovačici. Ove godine pripremljen je bogat program koji se sastoji od stručnog skupa u opštini Kovačica i drugog dela u kom je pripreljen tematski kulturno-umetnički program. Ovogodišnji moto manifestacije je Četiri niti jedan vez koji simbolički povezuje sve narode u jednu jedinstvenu sliku koju ima Evropa u malom, opština Kovačica.

I ove godine, opština Kovačica uspela je da dobije pokroviteljstvo Komsije za saradnju Srbije sa Uneskom.

Tema ovogodišnjeg dana maternjeg jezika na globalnom nivou usko je vezana za obrazovanje na maternjem jeziku i prepreke koje je u tehnološkom smislu trebalo prevazići kako bi obrazovanje bilo dostupno svima, a posebno manjinskim zajednicama, u uslovima pandemije.

Za ovu priliku potpredsednica Vlade Srbije, Maja Gojković poslala je video poruku koja će biti emitovana tokom prvog dela programa. Prisutnima u opštini obratiće se predsednik opštine Jaroslav Hrubik, Pavel Babka, Galerija i Fondacija Babka, osnivač manifestacije, Goran Milašinović, predsednik Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom, Prof. dr Isidora Bjelaković, stručni saradnik Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske, Zuzana Čižik, Filološki fakultet, Katedra za slovakistiku, Valentin Mik, glavni i odgovorni urednik NIU Libertatea i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

U drugom delu programa koji se od 11.30 organizuje u Domu kulture 3. oktobar u Kovačici obratiće se Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, zamenica Nj.E. ambasadorke Rumunije, gospođa Anca Popu, Monika Podsklanová Šuhajdová C.D.A. a i otpravnica poslova Ambasade Slovačke Republike u Srbiji, Branko Anđić, pisac, mgr. Hajnal Jenő, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, Daniel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine, Miroslav Tomaš, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Pavel Balaž ispred Matice slovačke.

21.februar je UNESCO proglasio Međunarodnim danom maternjeg jezika 1999.godine, kao sećanje na studente koji su 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik. Danas se govori oko 6000 jezika u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *