MDMJ 2022: Okupio institucije, ambasade, nacionalne savete, stručnu javnost i veliki broj medija u Kovačici

Međunarodni dan maternjeg u Kovačici obeležava se više od 20 godina. Osnivač manifestacije je Pavel Babka, odnosno, Fondacija Babka, a obeležavanje je od pre dve godine u organizaciji opštine Kovačica.

Tema ovogodišnjeg dana maternjeg jezika na globalnom nivou usko je vezana za obrazovanje na maternjem jeziku i prepreke koje je u tehnološkom smislu trebalo prevazići kako bi obrazovanje bilo dostupno svima, a posebno manjinskim zajednicama, u uslovima pandemije.

Ovim povodom prisutnu stručnu javnost pozdravio je predsednik opštine Kovačica koji je rekao: Zadatak nas kao lokalne samouprave jeste da pružimo podršku putem svih mehanizama koje možemo primeniti, kako bismo pomogli porodicama sa decom, odnosno učenicima, što svakako i činimo, i dodao: Kod nas, društvena inkluzija nacionalnih zajednica nacionalnih manjina nije pitanje 21. veka. Mi ovde oduvek tako postojimo – ravnopravno, složno i solidarno, jer te vrednosti prevazilaze nivo jezičke komunikacije. E, to je maternji jezik svih nas koji živimo u opštini Kovačica.

Pored Komisije za saradju Srbije sa Uneskom, ovogodišnju manifestaciju podržala je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je u video poruci podsetila da u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica. “Postojanje raznovrsnih maternjih jezika na ovom prostoru ne samo da odslikava multijezičnost našeg društva, već daje i podsticaj da se razviju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji i afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica. Kovačica je dobar primer za to”, navodi Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

U prvom delu obeležavanja, na stručnom skupu u opštini, o maternjem jeziku govorili su predstavnici Matice srpske, Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, a u drugom delu održanom u kovačičkom domu kulture predstavnici ambasada i 3 nacionalna saveta, slovačkog, mađarskog i rumunskog. Za kulturno umetnički program zahvaljujemo ansamblu Banatsko kolo, umetničkom rukovodiocu Đorđu Nađu, KUD-u Sveti Sava iz Crepaje, UG Suncokret iz Padine, FA Mihajlo Pupin iz Idvora, orkestru DK Doina, vokalnim solistima i gajdašu Vanji Ilijevu.

navodi se na zvaničnim nalozima opštine Kovačica.

Izvor: Opština Kovačica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *