Gojković: U planu je nominacija slovačkog naivnog slikarstva u Unesku 2023. godine

U januaru, tačnije, 28. januara ove godine je Srbija predala nominaciju kulturni predeo Bača za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe Uneska u Parizu. Kovačica takođe ulaže velike napore da se naivno slikarstvo Slovaka u Srbiji upiše na Uneskovu listu nematerijalne baštine. Ovim povodom u izjavi za RTV OK, govorila je i potrepdsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture I informisanja, Maja Gojković.

Ministarka Maja Gojković kaže da je to inicijativa čitave Vlade Republike Srbije u dogovoru sa Ministarstvom za kulturu i informisanje, a u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova. Prvi put u istoriji je potpisan ugovor o saradnji ova dva resora upravo zbog tih važnih projekata koje ova dva ministarstva rade zajedno. Zajedno se bave kulturnom diplomatijom, otvaraju kulturne centre tamo gde je važno da Srbija bude dobro predstavljena. Ono što ih takođe spaja jeste saradnja sa međunarodnom organizacijom Unesko. Dogovoreno je da se izvrši nominacija 2023. godine za upis na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine upravo slovačko naivno slikarstvo. U izradi je dosije po kriterijumima Uneska. Ministarka se nada da će nakon završenih administrativnih poslova komisije, Unesko staviti na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i naivno slikarstvo umetnika naše opštine.

Ministarka Maja Gojković je podržala Kovačicu, između ostalog i 21. februara povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika kada je spomenula zakon o široj upotrebi ćiriličnog pisma. U izjavi za RTV OK, ona je istakla je zadovoljstvo što je imala priliku da se putem video poruke obrati i doprinese obeležavanju jednog od važnijih događaja u našoj opštini. Ovaj zakon podstiče ali i obavezuje državne organe kao i preduzeća čiji je država većinski vlasnik da je važno da upotrebljavaju srpski jezik i ćirilično pismo. Očekuje se finansijski podsticaj i privatnim firmama da koriste ćirilično pismo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *