Vidovdanke održale humanu tradiciju tortijade

Udruženje žena Vidovdan organizovalo je tortijadu na verski praznik Cveti. Ovim povodom okupile su se u svojim prostorijama u nedelju. Ideja je da ove godine članice už posete porodice, ali i institucije i ustanove koje im pružaju podršku i daruju ih tortama. Tim povodom, došle su u opštinu Kovačica kako bi donele pravu crepajačku tortu.

Tradicionalno, Tortijada je obično organizovana na Cveti. Prema rečima predsednice Udruženja, održava se od 2006. Ovoga puta članice su je obeležile u svojim prostorijama, a umesto da gosti kod njih dođu, kako je ranije bivalo, one su odlazile u goste i obradovale ih tortama. To je čitavoj manifestaciji dalo specifičnu notu i posebnu draž.

Pored opštine Kovačica, članice su torte namenile i za Osnovnu školu Sava Žebeljan u Crepaji, Radnu jedinicu PU Kolibri u Crepaji, Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom, Kulturno umetničko društvo Sveti Sava iz Crepaje i Turističku organizaciju opštine Kovačica. Dodatno, odnele su torte porodicama koje imaju članove sa posebnim potrebama i samačkim domaćinstvima. Na ovaj način, održale su humanu misiju Tortijade i ispunile njen zadatak.

Kako je planirano održavanje Fijakerijade u Crepaji, UŽ Vidovdan podržaće i ovu manifestaciju. Darovaće uskršnja jaja.

Zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, istakao je da je opština siguran partner udruženjima građana, da je lokalna samuprava tu da podržava sve tradicionalne manifestacije ali i da afirmiše nove, kao i da podrži akcije mladih.

Značaj rada i delovanja udruženja ocenio je kao izuzetan, i dodao

Vidimo da smo ove godine dobili još mnogo novih udruženja koja su počela sa radom, što znači da je klima sasvim dobra za prvenstveno mlade ljude koji hoće da počnu se bavi nekim pitanjima iz svoje zajednice, da budu budu korisni i svakako će vrata opštine biti otvorena uvek. Saradnja i podrška jeste naša uloga, i mislim da su konkretno udruženja koje rade na području opštine Kovačica vrlo bitna za nas i našu zajednicu, i da zajedno možemo mnogo toga da uradimo.

Na kalendaru UŽ Vidovdan sledeći događaj koji se planira je obeležavanje slave udruženja, 28. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *