Međunarodna smotra paradnih konja i fijakera ponovo u Crepaji

Crepajački fijaker ponovo!

Konjički klub Lipicaner iz Crepaje osnovan je 1993. godine. Okuplja Crepajce kojima su najveća ljubav paradni konji. Ovaj klub je glavni nosilac i pokretač ideja tradicionalne smotre Crepajački fijaker.

Na drugi dan Uskrsa, tradicionalno, organizuje se Crepajačka fijakerijada. Očekuje se preko 120 zaprega i preko 2000 posetilaca.

Okupljanje učesnika planirano je od deset časova ujutru, defile je zakazan tačno u podne, a putanja kojom će se kretati zaprege biće od Plastike do 100 topola. Svečano otvaranje zakazano je za 13 časova, a nastupiće i KUD Sveti Sava iz Crepaje.

Planirano je da sama Fijakerijada počne defileom domaćina i gostiju koji se ne takmiče. Zanimljivo je da se domaćini nikada ne takmiče, po tradiciji ove manifestacije. Nakon toga, počeće takmičarki deo u okviru kog će se takmičiti dvoprege, troprege, četvoroprege i petoprege i više zaprega. Dosadašnji rekord je 12 konja u zaprezi, a verovatnoća postoji da taj rekord bude ove godine oboren.

Ove godine zaprege dolaze iz čitave Srbije, i to od Subotice do Vranja, Aleksinca, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Glavni pokrovitelji su opština Kovačica i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj i međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Projekat Crepajački fijaker jedan je od 6 odobrenih projekata od Sekretarijata sa 988.000 dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *