Petrakova i Ardeljan na sastanku u Ministarstvu prosvete

Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine prisustvovala je sastanku sa ministrom prosvete, Brankom Ružićem.

Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je danas sa predsednicima i predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina o rezultatima u oblasti obrazovanja. Na sastanku održanom u Vladi Srbije, kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministar je istakao da je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina.

Dušanka Petrak ovom prilikom je izjavila da je na sastanku bilo korisnih predloga za razvoj i unpaređenje obrazovanja na slovačkom jeziku, što će svakako biti implementirano u radu Nacionalnog saveta Slovaka kroz nadležne odbore.

„U ovoj školskoj godini ukupno 5,7 % učenika pohađa celokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku“, rekao je ministar, dodajući da je u obrazovnom sistemu za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji se celokupnu nastavu slušaju na srpskom jeziku obezbeđeno izučavanje maternjeg jezika i kulture kroz 16 izbornih program Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.

Ministar Ružić je naveo da bez podrške nacionalnih saveta na terenu, njihovog aktivnog učešća u informisanju roditelja o značaju obrazovanja na maternjem jeziku, podrške školama prilikom formiranja odeljenja, kao i u izradi udžbenika, rezultati u ovoj oblasti bili bi daleko skromniji.

On je najavio, da zbog daljeg unapređivanja kvaliteta obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, Ministarstvo će, u skladu sa Strategijom do 2030 godine, raditi na unapređivanju inicijalnog obrazovanja nastavnika na maternjem jeziku sa ciljem obezbeđivanja kvalifikovanog nastavnog kadra, jačanju Srpskog kao nematernjeg jezika za pripadnike nacionalnih manjina, kao i stručnom usavršavanju na jezicima nacionalnih manjina.

Prema rečima ministra, Ministarstvo podržava i podstiče sve inicijative nacionalnih saveta koje doprinose unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na jezicima nacionalnih manjina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *