Dečiji folklorni ansambl “Ragačinka” iz Hrušova u Kovačici

U Domu kulture “3. oktobar” u Kovačici održan je 24. juna zajednički koncert domaćih folklornih grupa i Dečije folklorne grupe “Ragačinka” iz slovačkog gradića Hrušov

Dečija folklorna grupa “Ragačinka“ iz slovačkog grada Hrušov nastupila je zajedno sa kovačičkim folklornim grupama “Vločka”, “Hruška” i “Hruštička” na koncertu u Domu kulture “3. oktobra” u Kovačici, 24. juna. Najmlađi Slovaci oživljavaju i čuvaju narodne pesme i običaje iz oblasti Honta i grada Hrušova. Istovremeno deci usađuju ljubav i poštovanje prema tradiciji predaka. Lokalitet Hrušov poznat je po prestižnom narodnom festivalu “Hontianska parada”, bogatoj etnografiji i desetak kvalitetnih etnografskih knjiga o Hrušovu i Hontu.

Gosti iz Slovačke su došli putem programa razmene Erasmus plus. U ovaj projekat uključene su tri škole kao i DFF „Zlatna brana“ a tema projekta je „Tragovima Osmanskog carstva“, u okviru koje su članovi ansambla „Ragačinka“ posetili Kalemegdan u Beogradu, zatim i Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu.

Prema rečima profesorke razredne nastave Zuzane Petrik, koreografa Dečije folklorne grupe „Vločka“ u prevodu „Pahuljica“ koja radi u okviru Osnovne škole „Mlada pokolenja“ u Kovačici, goste iz Slovačke uvek rado ugoste. Ove godine je doputovalo 20 dece i 5 odraslih a u avgustu ove godine će posetiti oni njih, gde će učestvovati na festivalu “Hontianska parada”.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *