Prevencijom protiv Afričke kuge svinja

Bolest pod nazivom Afrička kuga svinja, neočekivano se proširila na opštine u našem okruženju. Prevencija i zaštita su od izuzentog značaja, kako se ova bolest ne bi širila dalje.

Kako navodi Nikola Nikolić, šef Odeljenja za poljoprivredu opštine Kovačica, Opština Kovačica je u utorak dobila obaveštenje od Južnobanatskog regiona da je na teritoriji Južnobanatskog okruga potvrđena svinjska kuga u Dubovcu, opština Kovin, u opštini Pančevo, Jabuka, u opštini Opovo, skoro cela teritorija. Na pojavu svinjske kuge sumnja se i u opštini Alibunar, a iz srednjeg banatskog okruga se saznaje da je svinjska kuga potvrđena i u mesnoj zajednici Jarkovac.

To znači da je opština Kovačica sa svih strana okružena mesnim zajednicama koje na svojoj teritoriji imaju svinjsku kugu. Svinjska kuga još nije identifikovana i potvrđena u opštini Kovačica, ali spada u ugroženo područje.

Iz tog razloga je pokrenuta akcija informisanja građana u svim mesnim zajednicama o preventivnim merama i šta treba da urade u narednom periodu, s obzirom da je reč o bolesti za koju ne postoji lek ni vakcina. Dodao je Nikola Nikolić.

Mole se oni koji imaju svinje da smanje cirkulaciju životinja, što se tiče šetnje i prenošenja, da vode računa oko veštačkog osemenjavanja, da ne posećuju jedni druge da se bolest ne bi širila, da vrše redovno obeležavanje grla i u slučaju pojave uginuća, da se obrate bilo kom nadležnom organu – seoskom JKP, predsedniku Mesne zajednice ili direktno u opštinsku inspekciju, kako bi se izvršila analiza da li su grla uginula od svinjske kuge. Analize su besplatne a za građane nema sankcija.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *