Opština Kovačica raspisala konkurs za energetsku efikasnost

Opština Kovačica raspisala je javni poziv za građane za unapređenje energetske efikasnosti.

Opštinsko veće opštine Kovačica raspisalo je javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Kovačica za 2023. godinu. Predmet javnog poziva je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti:

  • zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;
  • postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;
  • postavljanje termičke izolacije iz podkrovnog pokrivača ili tavanice;
  • zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju, efikasnim kotlom za gas, ili kotlom za biomasu;
  • ugradnja toplotnih pumpi;
  • zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora;
  • ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode;
  • ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije, koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva koja stanuju u porodičnim kućama i stanovima. Ukupna planirana bespovratna sredstva koja opština zajedno sa sredstvima ministarstva dodeljuje putem ovog poziva, iznose 6 miliona dinara. Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa ukupne vrednosti pojedinačnog projekta. Pravo učešća imaju krajnji korisnici koji stanuju u objektima i ispunjavaju sledeće uslove:

– da je objekat legalno izgrađen; da je podnosilac prijave vlasnik ili korisnik objekta sa prijavom boravka na adresi objekta i priloženom pisanom saglašnošću vlasnika objekta; da se u objektu stanuje cele godine; da su izmireni lokalni javni prihodi po osnovi poreza na imovinu.

Više informacija o objavljenom javnom pozivu mogu se naći na sajtu Opštine Kovačica.

Izvor: Opština Kovačica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *