Karavan kovačičke naive u petak stigao u Beograd

Karavan kovačičke naive doputovao je u petak 12. septembra u Centar za kulturu Vlada Divljan. Sala Potkovica ugostila je preko 50 radova rodonačelnika naivne umetnosti pod naslovom Karavan kovačičke naive.

Naivna umetnost iz Kovačice ili kovačička naiva je naziv za školu naivne umetnosti koja se
razvila na prostoru današnje istoimene opštine. Kovačica ima veliki značaj na mapi
svetskog naivnog slikarstva i predstavlja svojevrsni centar naive. Ovo malo mesto duže od četrdeset godina zadivljuje svet svojom umetnošću, a posebno
slikarstvom.

Izložbu je otvorio zamenik predsednika opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, Ana Žolnaj Barca i Dušan Nedeljković ispred Ustanove za kulturu Vlada Divljan.

Tačno u podne, 6. oktobra krenuo je 2. Karavan naive iz Kovačice, i polazak karavana bio je centralna manifestacija tokom proslave Kovačičkog oktobra koji se obeležava u čast oslobođenja i oslobodiocima Kovačice u Drugom svetskom ratu.
Naivna umetnost tesno je vezana za kulturni identitet naroda koji živi u našoj opštini, ona priča priču tradicionalnog manira svakodnevnog života i čuva sećanja naših predaka na jedan sasvim poseban način koji je vremenom postao prepoznatljiv u celom svetu.
Večeras pred vama je priča o jednom banatskom neobično običnom životu pregalaca koji u trenucima odmora vlada kičicom,bojama i platnom. – istakao je zamenik predsednika opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik.
Izložba će biti otvorena sve do 18. oktobra kada putuje dalje. Karavan se od 18. oktobra  se seli u Niš. Od 20. oktobra građani Niša će imati priliku da uživaju u delima slikara članova Galerije naivne umetnosti. Nakon Niša Karavan naive ide dalje i stiže u vršačku Halu Milenijum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *