Pala prva hapšenja zbog paljenja strnjike; vatre nije pošteđeno ni prirodno dobro

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu uhapsili su D.P. (37) iz okoline Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.
Sumnja se da je on 1. oktobra izazvao požar na svojoj parceli koji se potom proširio na trsku, travu i nisko rastinje u Specijalnom rezervatu prirode Okanj bara u mestu Elemir kod Zrenjanina, saopštila je Policijska uprava Zrenjanina.

Okrivljeni će biti priveden i tužilaštvu.

Podsetimo, tokom prethodnih dana svedoci smo nemilog paljenja vatre na obradivim površinama širom naše opštine. Najgore za vozače i građane bilo je na putu Kovačica – Padina, ali i na ulazu u Crepaje, gde su se mogli videti prizori upaljenog rastinja dugački par kilometara uz put. Iako pojedini poljoprivrednici smatraju da je ovo najekonomičniji način čišćenja zemljišta, oni zapravo utiču na kiselost obradivih površina i utiču na smanjenje sopstvenih prinosa.

Kažu očevici da je pukom srećom izbegnuta tragedija na putevima od Padine ka Kovačici i Samoša ka Padini. U periodu iza nas jedno lice doživelo je saobraćajnu nesreću usled gustog dima, a zbog paljenja rastinja pored puta desio se i lančani sudar u kome je jedno lice izgubilo život i to na auto-putu u pravcu Niš – Beograd.

Iako se svakodnevno apeluje na poljoprivrednike da ne pale obradive površine, ipak svakodnevno se mogu videti zapaljeni delovi njiva na našim putevima.

Vatrogasci su angažovani svakodnevno u saniranju požara, iako podsećamo, na teritoriji opštine Kovačica rade volonterski i herojski. Upravo zbog toga, povela se incijativa da se njima uplati osiguranje u Crepaji i sakupljeno je dovoljno novca, mada su građani zainteresvani da doniraju udruženju vatrogasaca u velikom broju i dalje.

Sve informacije možete dobiti u prostorijama Mesne zajednice Crepaja, ukoliko želite i sami da pomognete vatrogascima koji neumorno rade tokom prethodnih nedelja.

Zakonom o zaštiti od požara predviđene novčane kazne za spaljivenje otpada na otvorenom i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *