Za roditelje pobegulja kazna 5000 dinara, najviše neopravdanih u Pančevu

Prosvetni stručnjaci uglavnom su saglasni sa procedurom novog zakona i napominju da se u Srbiji svake godine napravi oko četiri miliona neopravdanih časova, što je veoma zabrinjavajuće. Baš zbog te cifre, ministar je zatražio da roditelji imaju daleko aktivniju ulogu u usmeravanju dece ka školi. Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je:

Još kada je počinjala primena Zakona, najavio sam da se više neće tolerisati nepotrebno izostajanje sa nastave i da se časovi više neće moći pravdati bez ozbiljnog opravdanja. Roditelji imaju rok od osam dana da opravdaju časove svog deteta, a ako to ne učine, sledi prekršajna prijava i kazna od 5.000 pa do čak 100.000 dinara u zavisnosti od broja neopravdanih časova. Sa ovakvom kaznenom politikom nastavićemo i nadalje, jer deca moraju da idu u školu, da stiču znanje, poštuju nastavnike i vršnjake, a roditelji su dužni da ih u tome kontrolišu. Zato smo i uveli kazne za bežanje sa časova, za vršnjačko nasilje, ali i za propuste u samom radu škole –

rekao je ministar i otkrio da je najgora situacija u Pančevu, gde je i podneto najviše prijava:

Deca ubedljivo najviše beže sa časova u Pančevu i zbog toga tamo i imamo značajno veći broj prekršajnih prijava nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji. Od samog početka smo znali da je u Pančevu situacija loša i upravo u tom gradu smo prvo počeli sa primenom Zakona. Siguran sam da će ove kazne značajno doprineti da se situacija popravi i u tom i u svim drugim gradovima u Srbiji – jasan je Šarčević.

U decembru prošle godine roditelji dvoje osnovaca iz Pančeva platili su kaznu od po 5.000 dinara zato što su im deca pobegla sa časova u školi. Ovo je bio prvi slučaj primene novog zakona o obrazovanju,a on predviđa odgovornost roditelja za neopravdane izostanke dece sa nastave.

Procedura je jasna, imate osam dana da opravdate časove svog deteta

1. Kada učenik izostane sa časa, roditeljima se u roku od osam dana šalje obaveštenje da opravdaju časove
2. Roditelji imaju osam dana od prijema obaveštenja da opravdaju časove
3. Ukoliko to ne učine, direktori škola pišu prekršajne prijave protiv roditelja nadležnom sudu
4. Sud donosi presudu, koja ako je osuđujuća, podrazumeva opomenu ili novčanu kaznu od 5.000 do 100.000 dinara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *