Poslovanje Doma zdravlja stabilizovano sa terapijom do izlečenja

Poslovanje Doma zdravlja bilo lošeg zdravlja

Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočila lokalna samouprava i čelnici Doma zdravlja u Kovačici bio je dug koji je pretio da ova zdravstvena ustanova uđe u kolaps. Kako navode nadležni u ovoj ustanovi, zatekli su 120 miliona duga prema dobavljačima i preko 15 miliona duga na ime kamata i sudskih troškova, čime ukupan dug dostiže vrtoglavu cifru od preko 135 miliona.

Po preuzimanju dužnosti direktora Doma zdravlja Kovačica, doktor Dragan Josifović je potpisao reprograme duga sa tri najveća dobavljača i time je obezbeđeno nesmetano funkcionisanje i dalji rad.

Dug Doma zdravlja prema dobavljačima je smanjen sa 120 na 105 miliona dinara,bez kamata.

Nakon dolaska doktora Predraga Vinkovića na mesto direktora kovačičke zdravstvene ustanove, reprogramiran je duga u iznosu od 32,6 miliona dinara,s tim da su od reprograma podmirene obaveze prema dobavljačima u iznosu od 20 miliona dinara.

Dug na današnji ne preti da ugrozi funkcionisanje najvažnije ustanove Dom zdravlja u opštini Kovačica.

Planirano je da se kompletan dug sanira tokom narednog period,od 3 do 5 godina, putem potpisanih reprograma, kada se nadaju nadležni da će poslovanje biti dovedeno u stanje održivog, ali i razvojnog u većem obimu nego što je moguće danas. Rukovodstvo Doma zdravlja sa ponosom ističe da je služba Hitne medicinske pomoći najbolja u Južnom Banatu!

Apoteke kolabirale i rehabilitacija bila neophodna

Veliki problem su bile apoteke i njihovo funkcionisanje pri Domu zdravlja Kovačica, sa ogromnim dugovima prema dobavljačima i radnicima, poslovodstvo Doma zdravlja i Lokalna samouprava preduzeli su određene korake  i ogroman problem rešili.

Apoteke su na javnoj licitaciji izdate privrednom subjektu u privatnoj svojini, po ceni koja je značajno uvećala budžet opštine Kovačica.

Prilikom preuzimanja poslovnih objekata,preuzeti su i  radnici apoteka,bez i jednog dana pauze,tom prilikom,u roku od trideset dana isplaćene su sve zaostale zarade, doprinosi, naknade, putni troškovi, i otpreminine za sve radnike iz apoteka,koji su ušli u program racionalizacije.

Na rafovima naših apoteka danas ima svih vrsta lekova,lekova na recept i lekova u slobodnoj prodaji, kao i komercijalne robe.

Nova etapa – 10 novozaposlenih

U skladu sa politikom zapošljavanja, Ministarstvo zdravlja odobrilo je 10 novozaposlenih u kovačičkoj zdravstvenoj ustanovi. Međutim, to nije jedina novina koja poboljšava pružanje zdravstvene zaštite, pored deset zaposlenih lekara i ostalog stručnog osoblja, dva nova prenosiva EKG aparata stigla su u Dom zdravlja Kovačica, jedan je namenjen službi hitne medicinske pomoći u Kovačici,a jedan za zdravstvanu stanicu u Debeljači.

Renovirano i opremljeno je odeljenje za fizikalnu medicine u Padini sa najsavremenijim uređajima i opremom,koje će koristiti ,uglavnom,pacijenti iz Samoša i Padine,moguće iz Jarkovca i Sečnja, tako da je fizijatrija Doma zdravlja Kovačica posatala najbolja u južnom delu Banata.

Iz budžeta Lokalne samouprave izdvojena su sredstva za adaptaciju i renoviranje prostorije, a iz sopstvenih sredstava  za opremanje odeljenja za fizikalnu medicinu izdvojeno je 1.100.000 dinara.

Renovirane su prostorije Službe hitne medicinske pomoći i radi bolje komunikacije pojačan je internet protok u zdravstvenim ambulantama Crepaja, Debeljača, Kovačica i Padina.

U Idvoru nov izgled i prijatnije lečenje

Planirano je da se ambulanta u Idvoru adaptira,sa dogradnjom i proširenjem poslovnog prostora za apoteku i stomatološku ambulantu. Takođe, biće urađena i rekonstrukcija sanitarnih čvorova u narednom periodu, pa se može zaključiti da se dosta i podjednako ulaže u sva naseljena mesta, kako bi zdravstvena zaštita bila u skladu sa najvišim standardima,za medicinsko osoblje i pacijente.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *