Restauracijom do novog života antikviteta

U Etnografskom muzeju u Debeljači, pokrenuta je akcija restauracije starih predmeta.

Kako navodi direktor Doma kulture “Jožef Atila” u Debeljači, Laslo Horti, pošto su videli da se neki predmeti nalaze u dosta lošem stanju, došli su na ideju da ih očiste, ofarbaju, odnosno da im vrate prvobitni sjaj. U pitanju je 50 – 60 predmeta od drveta i metala.

Prema rečima konzervatora savetnika za metalne predmete, Ane Olajoš, posao im otežava to, što su predmeti već bili restaurirani a ne postoji dokumentacija o tome, šta je pri tom procesu korišćeno. Na polovini predmeta se radi rekonzervacija. Na nekim predmetima se pojavila nečistoća a neke predmete, naročito drvene, sad prvi put tretiraju.

Za ovakav poduhvat nije dovoljno samo znanje pojedinca. Ana Olajoš ističe da bez pomoći zaposlenih u Kulturnom centru, ne bi mogla da prebrodi izazove poput nabavke hemikalija i grubih poslova: poliranja, odstranjivanja rđe hemijskim i mehaničkim putem.

Restauracija starih predmeta biće nastavljena i sledeće godine. Ukoliko neko želi da poseti ovaj jednistveni muzej on se nalazi u Debeljači na adresi Trg Maršala Tita 23. Svi su dobrodošli.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *