Afrička kuga svinja trenutno pod kontrolom

Afrička kuga svinja trenutno je kontrolisana na teritoriji opštine Kovačica. Građanima koji drže svinje će putem Mesnih zajednica biti distribuirana masna soda, a preporuka je da se ne održavaju veliki skupovi.

Kako navodi šef odeljenja za poljoprivredu opštine Kovačica, Nikola Nikolić, ono što je najvažnije, to je da u naseljenom mestu Debeljača ima najviše obolelih grla. Posle Debeljače, najviše zaraženih grla ima Kovačica. Pored toga, bilo je identifikovanih životinja koje su uginule od svinjske kuge u Idvoru, kao i jedno u Crepaji. U Crepaji u privatnom sektoru već mesec dana nije identifikovano nijedno uginuće, dok je farma pogođena ovom bolešću.

Opština donira masnu sodu, koja će biti podeljena građanima putem Mesnih zajednica. Nikolić dodaje i to, da je već sada neophodna saglasnost Uprave za veterinu za održavanje svih javnih okupljanja, kako bi se kontrolisalo širenje zaraze.

Preporuka je da se uradi bris, ako se primeti bilo kakva promena kod životinje.

Nikolić se zahvaljuje Upravi za veterinu, građanima opštine Kovačica na odgovornom ponašanju, JKP Elan na saradnji, kao i vlasnicima obolelih životinja čija je blagovremena reakcija sprečila nekontrolisano širenje ove bolesti, te su uginuća bila minimalna.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *