Slovačko naivno slikarstvo na Uneskovoj reprezentativnoj listi

Drugi Festival slovačkog naivnog slikarstva je trajao od 3. do 5. septembra. Festival je u Kovačici svečano otvorila podpredsednica Vlade i ministarka kulture, Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je u Kovačici, na svečanom otvaranju 2. Festivala slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, da je Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Prisutan je bio i Nj. E. Emanuel Žiofre, ambasador EU u Srbiji, koji je istakao važnost negovanja multikulturalnosti.

Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, obratila se prisutnima i ovom prilikom istakla, da kroz aktivnosti povezane sa umetničkim stvaralaštvom i kulturnim događajima

koji su vezani za naivu, slovačka zajednica jača svoje veze i duh zajedništva, koji je od suštinskog značaja za opstanak i napredak zajednice.

Prisutni su imali prilike da obiđu i dom graditelja violina, Jana i Eve Njemček, gde je upriličen kraći, ali efektan kulturni program.

Pored pomenutih, Drugom festivalu slovačkog navinog slikartstva u Srbiji prisustvovali su i Nj.E. Fedor Rosoha, ambasador Republike Slovačke u Srbiji sa delegacijom, Andreja

Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, Juraj Hamar, predsedavajući Savetu Ministarstva kulture Slovačke za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa i autor Bukvara slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji, Marina Toman načelnica JB upravnog okruga, predsednica Nacionalnog saveta Slovačke nacionalne manjinje, Dušanka Petrak i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *