Slikari iz Padine i Kovačice izlagali u Janošiku

Slikari iz opštine Kovačica, iz Kovačice i Padine prisustvovali su likovnoj koloniji koja je za dane vikenda održana u Janošiku.

U okviru obeležavanja 200. godišnjice naseljavanja Slovaka u Janošik, organizovana je Likovna kolonija, na kojoj su učešće uzeli i slikari iz naše opštine.

Organizator 5. Likovne kolonije u Janošiku je Mesni odbor Matice slovačke Janošik. Prema rečima predsednika ovog MOMS-a, Jozefa Omaste na ovogodišnjoj koloniji je nastala slika koja prikazuje dolazak Slovaka u Janošik, kao i njihov život na ovim prostorima. Slika je delo slikara iz Janošika, Kovačice i Padine.

Jedan od slikara koji su radili na zajedničkoj slici je i Jan Glozik iz Kovačice, koji kaže, da je ideja za ovakvu sliku nastala na prošlogodišnjoj manifestaciji. Da bi slika bila završena na dan 5. Likovne kolonije, sa radom su slikari počeli mesecima ranije.

Kako Jozef Omasta navodi, interesovanje slikara za ovu koloniju je svake godine sve veće a od nedavno na ovoj manifestaciji učestvuju i deca.

Iz Padine je na koloniju doputovalo 11 slikara, odraslih i dece. Jedna od njih je i Ivana Čapo Povolni. Njeni utisci su samo pozitivni a prema njenim rečima, ovakve kolonije su značajne, jer se slikari sretnu na jednom mestu i imaju prilike da razmene iskustva, razne tehnike slikanja i savete.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *