HPV vakcina i u Domu zdravlja Kovačica

HPV vakcina dostupna je za vakcinaciju u Domu zdravlja Kovačica.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizaicije devetovalentna vakcina Gardasil 9 namenjena je za vakcinaciju dece od 9 do 19 godina a prvenstveno dece sedmih razreda, a pre prvih seksualnih odnosa kao prevencija premalignih i malignih bolesti.

HPV je humani papiloma virus i spada u grupu virusa koji inficiraju kožu ili različite sluznice (kao npr. u ustima ili grliću materice). Većina infekcija nije opasna, ali određeni tipovi HPV-a mogu izazvati genitalne bradavice i nekoliko vrsta raka od kojih je najvažniji rak grlića materice.

Tokom svog života više od 80% ljudi će biti inficirano jednim ili više tipova ovog virusa. HPV se širi direktnim kontaktom sa inficiranim područjem – kože na kožu, sluznice na kožu, sluznice na sluznicu, a najvažnije je znati da se može preneti svim vrstama seksualnog kontakta.

Vakcina se prima:

  • Za uzrast od 9 do 14 godina 2 doze u razmaku od 6 meseci
  • Za uzrast od 15 godina i najviše 3 doze po šemi 0, 2, 6.

Kako navodi koordinator vakcinacije, pedijatar Svetlana Gavrilović, sve informacije vezane za vakcinaciju dece HPV vakcinom roditelji mogu dobiti u Domu zdravlja Kovačica kod svojih izabranih pedijatara. Sama vakcinacija odvija se bez prethodnog zakazivanja.

Dodatne informacije o benefitima ove vakcine, možete saznati i putem sajta hpvinfo.rs. Vakcina se daje uz pismenu saglasnost lica koje se imunizuje ili uz saglasnost zakonskog zastupnika.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *