Na „Raspevanim draguljima“ najbolje učesnice iz Padine

U Domu kulture „3. oktobar“ u Kovačici u nedelju 29. oktobra je održan tradicionalni Vojvođanski festival slovačkih narodnih pesama „Raspevani dragulji“. Najbolje su bile učesnice iz Padine.

Tradicionalni festival slovačkih narodnih pesama u interpretaciji dece „Raspevani dragulji“ okupio je ove godine mlade soliste iz 12 slovačkih mesta u Vojvodini. Festival je otvorila predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Dušanka Petrak.

Nastupilo je 24 solista iz Bačkog Petrovca, Bingulje, Vojlovice, Belog Blata, Selenče, Aradca, Gložana, Pivnica, Kisača, Stare Pazove, Padine i Kovačice. Interesovanje dece za „Raspevane dragulje“ iz godine u godinu je sve veće i veće, što se videlo i na kvalifikacijama za ovaj festival.

Žiri je ove godine radio u sastavu Ivan Babka, Jarmila Paulikova, Miroslav Juraj Bela i Marijana Marček Valenta. Pobednik se birao u dve starosne kategorije. Najbolja u kategoriji nižih razreda je Emina Roharik iz Padine a među učenicima viših razreda prvu nagradu osvojila je Timea Toman takođe iz Padine.

Pravo da bira najbolje imala je i publika, njima su se najviše svidele interpretacije Maše Košut iz Kovačice i Maje Durgala iz Padine.

Nagrade za najlepše nošnje koje je ocenjivalo Udruženje žena iz Kovačice otišle su u Pivnicu, Kisač, Staru Pazovu i Vojlovicu. Festival su uz finansijsku pomoć Kancelarije za Slovake u dijaspori, opštine Kovačica i mnogobrojnih sponzora organizovali Dom kulture „3. oktobar“ i Osnovna škola „Mlada pokolenja“.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *