U kovačičkom domu zdravlja dostupna i HPV vakcina

U kovačičkom domu zdravlja je od početka vakcinacije protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom dato preko 130 doza ove vakcine.

U Domu zdravlja Kovačica je od juna prošle godine dostupna i HPV vakcina. Kako navodi koordinator vakcinacije pri Domu zdravlja Kovačica, dr Svetlana Gavrilović, u domu zdravlja na odeljenju pedijatrije, ali i u svim ambulantama kod izabranog pedijatra se od juna prethodne godine sprovodi HPV vakcinacija. Reč je o Gardasil 9 vakcini. To je 9 – valentna vakcina, namenjena deci uzrasta od 9 do 19 godina, kao prevencija, odnosno zaštita od bolesti koje su uzrokovane HPV virusima.

HPV virusi izazivaju kod osoba ženskog pola karcinom grlića materice a kod oba pola karcinome polnih organa, anusa, usne duplje, a dovode i do pojava genitalnih bradavica, dodaje dr Gavrilović.

Vakcinacija se sprovodi u uzrastu do 15 godina u dve doze a kod starijih od 15 godina u tri doze.

Prema rečima dr Gavrilović, što se tiče bezbednosti vakcine, ovo je, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji jedna od najbezbednijih vakcina. U svetu se primenjuje od 2006. godine a dato je preko 500 miliona doza. Urađeno je stotinjak studija, koje nisu pokazale nikakve značajne neželjene efekte, osim uobičajnih, kao što su blaga temperatura, crvenilo na mestu davanja, otok i bolovi u mišićima.

Od juna prošle godine, u kovačičkom domu zdravlja dato je preko 130 doza ove vakcine a imunizacija će se sprovoditi u sklopu sistematskih pregleda kod učenika srednje škole.

U Domu zdravlja će biti organizovani dani otvorenih vrata od 13. do 24. novembra za sve roditelje i zainteresovane koji žele da čuju neke dodatne informacije o vakcini, ili da se vakcinišu bez zakazivanja i bez čekanja.

Za decu do 15 godina je potrebno da podpišu saglasnost roditelji ili staratelji a deca od 16 godina mogu na vakcinaciju da dođu samostalno.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *