Na konkursu „Energija je svuda oko nas“ nagrađen i učenik iz Padine

Jedan od nagrađenih učenika na konkursu „Energija je svuda oko nas“, na kome učestvuju škole iz cele Vojvodine je i Benjamin Galas, učenik OŠ „Maršal Tito“ iz Padine. On je za svoj projekat osvojio prvo mesto.

Učenik 8. razreda Osnovne škole „Maršal Tito“ iz Padine, Benjamin Galas sa svojim mentorom, profesorom Janom Sabom, nastavnikom hemije u pomenutoj školi, učestvovao je na konkursu pod nazivom „Energija je svuda oko nas 2023“. Benjamin je sa svojim mentorom osvojio prvu nagradu. Prema rečima profesora Jana Saba, ovo je drugi put kako učestvuju na ovom takmičenju. Prvi put su učestvovali sa modelom i maketom vetrenjače i osvojili su drugo mesto. Ove godine su još više i vrednije radili na ovom projektu i osvojili su prvo mesto.

U okviru ovogodišnjeg takmičenja, napravili su model i maketu fabrike biogasa. Ideja je bila da se u laboratorijskim uslovima, upotrebom biljnih odpadaka proizvede biogas a pomoću raznih hemijskih supstanci da ispitaju njegova hemijska i fizička svojstva, što su i uradili. Zatim su napravili model i maketu fabrike biogasa.

Ovi projekti su korisni za učenike, jer se time razvija svest o očuvanju životne sredine, navodi profesor Sabo i dodaje, da će zasigurno i u budućnosti nastaviti sa projektima koji se tiču alternativnih izvora energije.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *