Kovačica najbrža: Prva obezbedila uslove za izradu projekta kanalizacione mreže u Kovačici i Debeljači

U četvrtak, 28. marta u opštini Kovačica održan je radni sastanak sa predstavnicima mađarske firme Realiscon povodom izrade projekta za izgradnju kanalizacione mreže u Kovačici i Debeljači i povodom izrade projekta za prečistač otpadnih voda između Debeljače i Kovačice.


Pored predsednika opštine Kovačica, Jaroslava Hrubika, sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emeše Lalić Urban i Zlatko Sianta, direktor JKP Elan. Naime, reč je o projektu čiju izradu finansira mađarska agencija za podsticaj izvoza HEPA, a sve to zahvaljujući okvirnom međudržavnom sporazumu za saradnju na infrastrukturnim projektima Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske koji je potpisan 2018. i overen 2019. godine u Skupštini Srbije. Ukupno 5 miliona evra je opredeljeno za ovaj sporazum, a konkretno je vrednost izrade projekta u našoj opštini 150.000 evra.


Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica, rekao je da je opština Kovačica u odnosu na deset drugih opština koje su uključene u sporazum, najviše odmakla kada je reč o procesu izrade projektne dokumentacije i da se nada da će se isti tempo zadržati i pri realizaciji posla. Očekivano je da projekat bude gotov s početka jeseni.


Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emeše Urban Lalić, istakla je da je opština Kovačica svu neophodnu dokumentaciju obezbedila u najkraćem mogućem roku i na taj način omogućila da izvođač blagovremeno otpočne izradu projekta.


Izgradnjom prečistača unapređuje se zaštita životne sredine i postiže očuvanje prirodnih resursa, dok se izgradnjom kanalizacione mreže omogućava efikasno prikupljanje i odvođenje otpadnih voda, a time i smanjuje rizik od zagađenja vode, ali i poboljšava sanitarna higijena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *